sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Iik! Sarkoideja!

Kuulostavat joltain ufomaisilta olioilta eikö? Tai ällöjätti ötököiltä. Tai sitten semmosilta pikkuruisilta joita on sadoittain, miljoonittain ja taas tuhansittainkin vielä päälle. Ei kuitenkaan. Ällöttäviä ovat kyllä, mutta ei mitään edellämainituista. Tai se riippuu miten ottaa. Ufojen karkoitukseenhan on nähty monenmoisia elokuvia vuosien ja vuosikymmenten aikana ja paljon. Ehkä eniten uskon kuitenkin Mel Gibsonin Sings:iin ja jos uffomiehiä näen heittelen niiden päälle vettä jollain. Ötököihinhän taas toimii Raid. Ryömiviin, lentäviin ja varmaan hyppiviinkin. Siispä pysymme niiden kohdalla noissa toimintamalleissa eikö?

Sarkoidit sen sijaan. Noalle tuo pienen pieni nykyrä ilmestyi mahan alle jo kaksi vuotta sitten (ja nyt kukkahattu tädit vetää sen lypsykoneen putsaussuttulan kurkkuunsa ja on viisastelematta siellä). Toki patti ihmetytti. Ensin luulin ötökänsyömältä tai vastaavalta, koska se oli kooltaan onneton. Pikku rillin päätä pienempi nökö. Ei kai semmonen voi olla vaarallinen? Toki välillä on vähän ihmetyttänyt mikä se on ja miksi se ei lähde mihinkään ja ennen kaikkea mitä sille pitäisi tehdä? Aikaa kului ja aina välillä vilkuilin moista nykyrää, mutta eipä se näyttäny kummentuvan. Kunnes sitten yksi päivä totutusti sitä vilkaisin ja sepäs olikin kasvanut räjähdysmäisesti. Nyt se oli jo marmeladikuulan (yök, ne on muuten harvinaisen oksettavia) kokoinen lättänä laatta. Oli tieto, että päästään klinikalle rokotuksille tallinpitäjän kyydillä niin tottahan sitä samalla sitten katsotaan mikäs mokoma lätyskä on ja mitä sille pitäisi tehdä.

Aiemmassa tekstissä kerroinkin, että kyseessä oli sarkoidi. Olen nyt käyttänyt aikaani ihan kiitettävästi tässä viikonlopun aikana tiedon hakemiseen. Vaan eipäs netti kerrokaan paljon mitään! Muutama hassua tekstiä. Siispä tongimme niistä kaiken tiedon mitä suinkin saamme. Samoin keskustelupalstoista, blogeista ym. saatava kokemuskohtainen tieto on hyväksi. Kaikki tietohan tulee aina kyseenalaistaa, mutta silti pitää olla avarakatseinen ja valmis kokeilemaan ja ennen kaikkea oppimaan uutta ja se mikä toimii yhdelle ei välttämättä passaa toiselle. Siispä. Yritän perään koota paketin siitä vähäisestä tiedosta mitä olen löytänyt ja sitten vielä lopuksi linkitän kaikki sivut mitä olen kyseistä aiheesta tässä lueskellut. Ja se mitä olen lukenut niin sitä ei löydy häävin paljoa.. Ikävä kyllä.

Allaolevat tekstit ovat siis lopussa mainituista lähteistä ja siten kirjoitettu kuten olen ne ymmärtänyt.

Sarkoidi on hevosen yleisin ihokasvain, sen taustatekijäksi epäillään virus-infektiota. Ne ovat sarveistunutta materiaalia, joka tunkeutuu paikallisesti ihoon ja tuhoaa normaalin kudoksen. Niitä pidetään melko hyvänlaatuisina kasvaimina, vaikka ulkonäöltään melko karuja ovatkin. Ongelmaa sarkoideista tulee yleensä vain silloin, jos ne ovat herkästi hankautuvassa paikassa kuten satulavyön, suitsien tai rintaremmin alla. Jos sarkoidi ei hankaa tai häiritse hevosta, ei hitaasti kasvavalle kasvaimelle tarvitse välttämättä tehdä mitään sillä poistettaessa ne uusiutuvat herkästi. Sarkoidit voidaan kuitenkin poistaa koosta riippuen joko kirugisesti, jäädyttämällä tai ns. "hirttämällä". Lisäksi on myös olemassa salva (Xxterra), jolla voidaan hoitaa ihon tasalla olevia sarkoideja. Suurimmasta osasta hoitomuodoissa on saatu suht hyviä tuloksia aikaan, vaikka sarkoidi herkästi uusiutuva onkin on useammalla hevosella kasvain poiston jälkeen myös pysynyt poissa. Toki on myös tapauksia, joissa hevonen on jouduttu lopettamaan sarkoidien levittyä liikaa ja haitattua myös sisäelimiä, vaikka se suhteellisen harvinaista onkin.

Lisäksi löysin tietoa mahdollisesti kasveilla tapahtuvasta hoidosta, jolla enempikin ennaltaehkäistään ja hidastetaan kasvainten kasvua. Mm. on mainintaa, että olisi hyvä syöttää vertapuhdistavia yrttejä/kasveja (mulle juntille ne on sama asia) sekä myöskin on lueteltu, että mm. tyrni, valkosipuli, sarviapila, auringonhattu yrtti, takiainen, koiruoho sekä mesiangervo ja kehäkukka olisivat kasveja joilla on taipumus hoitaa kasvainten aiheuttamia muutoksia. Vertapuhdistavien kasvien syöttäminen kuureittain olisi varmasti muutenkin hyväksi aika-ajoin sillä kierreltyään suolistonseinämissä veri sisältää hyvinkin paljon erilaisia ravintoaineiden mukana tulleita, sekä suoliston bakteerien muodostamia myrkkyaineita ja bakteereja. Veren kulkiessa maksan läpi, ja maksan toimiessa hyvin, sieltä poistuessaan veri on hetken aikaa lähes steriiliä. Pahanlaatuisiksi muuttuneet solut ja virusten saastuttamat solut poistuvat myös verestä maksan sinusoidessa (olisin vaihtanut sanan "suomenkieliseen" vaan eipä ollu mokomasta hienoudesta mitään hajua mikälie?) olevien luonnollisten tappajasolujen ansiosta.


Tässä on kaikki se hurja tieto mitä sarkoideista löysin. Mikäli tiedät lisää kerrothan minulle? Otan kuvia Noan sarkoideista ja paranemisesta ja tulen kirjoittelemaan ylös kaiken muunkin tiedon mitä asiasta löydän. Ilmeisesti kuitenkin sarkoidit on niin vähän tutkittu juttu, että lisätiedon saaminen mielellään suomenkielellä voi olla aika pitkässä kuusessa. Alla vielä linkit mistä tietoni hain. Kiitos myös "apujoukoille" keiltä kysymällä sain lisää tietoa mitä lukea ja tonkia.

hevonen.nettisivu.org/veren-puhdistaminen/

http://www.hyvinkaanhevossairaala.fi/fi-fi/suomeksi/tietosarja/ihosairaudet.aspx

http://www.eq-kemppi.fi/index.php?page=xxterra

http://www.hevosyrtit.com/3 
(Hox! Better Skin. Olisikohan apua tuosta tai vastaavan tyylisestä omavalmisteesta?)

http://www.luontoaidinhevoset.com/keskustelu.html/1144?c=0&showmsg=2684&new_message_sent

http://www.hevostohtori.fi/fi/artikkelit/27-ihosairaudet

Lisäksi googlella löytyi myös sivuja, joissa oli erittäin hyviä kuvia sarkoideista. Toivottavasti tästä on apua jollekulle vastaavan taudin uudelle tuttavuudelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti