maanantai 1. heinäkuuta 2013

Raviurheilullisia parannuksia

Tänään on ollut kummallinen päivä. Tästä päivästä etiäspäin Noa on ylläpidossa Teresalla ainakin kuukauden päivät ja minä olen ihan ihmeissäni. Olen periaatteessa hevoseton huoleton ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Tai jos sekä Noan että Huumorin hoitaja vuodetkin lasketaan tulee siinä jo kaksitoista vuotta. Se on muuten melkoisen pitkä aika. Ihmekkö tuo vähän oudostuttaakin. Toisaalta onhan tässä hevosmaista puuhaa vaikka muille jakaa. Vinkkaa pitää vielä laittaa, hevostavarat järkätä kotona kömmänään, myydä ylimääräisiä heppatavaroita pois ja mitä kaikkea. Eli se mahtaa olla ojasta allikkoon. Ei tästä touhusta pääse koskaan eroon. Vaikka eipä tuo mahda olla tarvettakaan ainakaan vielä.

Mutta josko perehdyttäisiin otsikon aiheeseen? Koko ajatus tuli siitä, kun olin ahkeran mainonnan uhri ja tänään yritin sitten ilmoittaa Noan Juopuliderbyihin monteen. Noh.. Monteen ei ollut muita tulijoita niin jäi sitten ilmoittamatta ollenkaan. Minähän kun en kärryiltä varsinkaan Noalla kilpaa aja. Kuitenkin tässä tuttavien kanssa ko. kekkereistä keskusteltua tuli mieleen muutama pientä juttua, jotka voisi helpottaa ihmisten elämiä paljon.

Harjoitusraveissahan kun on yleinen malli "sarjat tehdään ilmoittautuneiden mukaan" ja siinä ei mielestäni ole todellakaan mitään vikaa. Kuitenki tuli pohdittua, että olisiko Hippoksen Heppa-järjestelmään, johon harkkareissakin voi ilmoittautua, tehdä ilmon niin että malli olisi esimerkiksi seuraavaa:

Sarja 1. Lämminveriset
Sarja 2. Lämminveriset monté
Sarja 3. Kylmäveriset
Sarja 4. Kylmäveriset monté
Sarja 5. A-ponit
Sarja 6. B-ponit

Sitten tietenkin sekä lämpösten että "puttejen" niin sanotut sarjat vain jaettaisiin niin kuin tähänkin asti. Miksi näin? Koska se helpottaisi poni-ihmisiä tietämään miten sinne on ilmoittautunut poneja. Ennen kaikkea se helpottaisi mahdollisia montéen hinkujia tietämään onko sinne monteen tulossa ketään vai pitääkö katsella kärrylähtö suosiolla. Sitten vasta ilmon päätyttyä mikäli monteen olisi vain pari tulijaa ko. henkilöille soitettaisiin ilmoitatko ennemmin kärrylähtöön. Olisiko tämmöinen mahdollinen? En tiedä, mutta voisi helpottaa monia.

Toinen olisi yleisesti ponilähtöjä koskeva mullistus Oulun alueella ja lähikunnissa (vaikka kaikkihan me ollaan yhtä hemmetin isoa, uutta ja hienoa Oulua) olevista poniohjastajista tehtäisiin "Kuskipankki". Kyseisen kuskipankin voisi tehdä esimerkiksi Oulun ravien (ja miksei muidenkin) sivuille. Jokainen innokas kuski ilmoittaisi omat tietonsa esimerkiksi ravinuorten vetäjälle mikäli haluaisi  saada laina-ajokkeja ajettavakseen. Tietoihin laitettaisiin kaikki tärkeimmät sekä ohjastaja voisi ilmoittaa haluaako yhteystiedoissaan mainittavan puhelinnumeroaan tai voiko puhelinnumero olla tarvittaessa saatavilla esimerkiksi ravinuorten vetäjältä. Malli kyseiseen "listaukseenhan" on hyvin yksinkertainen. Tässä pikaisesti ajateltuna yksinkertainen idea, jonka saa minun puolestani ottaa harraste tahi hyöty käyttöön tarvittaessa vaikka villasukkatehtaalle, jos haluaa.

Nimi                      Ajolupa        Ajaa kilpailuissa         Penkkiraha             Yhteystiedot
Maija Mallikas          P               Kaikki                               Ei                            0400-123123
Petra Puikoissa        P              Toto/Paikalliset           5€/lähtö               p.p@sähköposti.net
Ritva Ravinen          C                     Toto                      Sovitaan     Kysy ravinuorten vetäjältä
Peppi Ponila             P       Hiitti/harjoitus/paikallis      Ei       0400-456456/peppi@posti.fi

Mallista jäi pois vielä alue jossa ko. kuskit pääsevät ajamaan, ajaako kuski hiittejä jne. Kyseinen listaus helpottaisi kuitenkin mahdollisen lainakuskin tarvijoita. Listan "ylläpitäjä" ei siis kaivelisi kenenkään tietoja mistään vaan kaikki ilmoittaisivat kyseiseen listaan omat tietonsa itse. Toki sama lista olisi äärettömän hyvä montekuskeistakin, mutta parempi olisi silti saada se aikaiseksi ponikuskeista, koska on takuulla ja paljon kuskeja, jotka haluaisivat päästä ajamaan, mutta omaa ponia ei ole ja myöskin ihmisiä, joilla on joko useampi poni, joita ajaa tai mahdollinen sairastapaus tai joku muu, jolloin ponille tarvisi lainakuskin vaikka vain harjoitusraveihin. Kyseinen lista kuten sanoinkin on äärettömän helppo tehdä ja se on äärettömän helppo pitää yllä esimerkiksi Excel tiedostona omalla koneellaan. Tietojen päivitys tai kuskin poistaminenkin tapahtuisi kuskien omasta aloitteesta. Pohjan kyseiselle listalle tarvittaessa voin luoda vaikka jo heti huomenna töiden jälkeen ja luovuttaa siitä eteenpäin ilman mitään sen kummempia vaatimuksia kuin että mahdollisimman pääsisi poneja ajamaan.

Olisiko noissa kummassakaan mitään ideaa tai mahdollisuutta? Olisiko sekin pieni helpotus saada ravimaailman harrastelija puoltakin hereille ja syttymään uudestaan?

Nykyään todella monia harjoitusraveja perutaan, koska ihmiset ei ilmoita hevosiaan sinne. Miksi näin? Ovatko ihmiset alkaneet vähentää ns. "huonojen" hevosten määrää vai onko vaatimustaso nykyään niin koskealla, että loimi tai pokaalipalkinto ja hyvä tunnelma ei ole mistään kotoisin? Muistan harjoitusraveja, joissa oli kärrylähtöjä joka suuntaan ja montejakin sekä lämpösille että "puteille". Hevosia oli paljon samoten kuin ihmisiäkin ja tunnelma hyvä. Ihmiset ostivat makkaroita, lettuja, kahvia ja arpoja. Arpoja sitten jännitettiin voittaako ja sen lisäksi mitä voittaa. Sekin oli osa huvia, koska arpapalkinnot olivat aivan laidasta laitaan. Turistiksi hevosihmisen mukana tullut täysin raveista ymmärtämätön ihminen saattoi voittaa rehusäkin tai loimen ja hevosmies puolestaan hiusten kuivaajan. Haittasiko se ketään? Tuskin kovin paljoa.

Joskus myös harjoitusraveista kaikki hyväksytyn juoksun tehneet saivat rehusäkin (tässä myös mallia vähän ratsumaailmaan, jossa osallistumisesta maksetaan kymppi tai enemmän ja palkinnoksi saadaan kuppainen ruusuke, jos sitäkään). Voittajahan sai parhaimmillaan loimen ja pokaalin ja toinen ja kolmaskin saivat pokaalit. Eiväthän ne mitään kalleimpia mahdollisia pyttyjä olleet, mutta kuuleman mukaan voittokoss.. kröhh.. siis limpparit.. pysyivät sisällä ja useammallakin niitä mahtaa hyllynreunalla olla yksi jos toinenkin. Harjoitusraveihin tultiin nimenomaan harjoittelemaan. Hiittaamaan porukassa ja nauttimaan tunnelmasta.

Onko tämä kaikki mennyttä aikaa ja minäkin jämähtänyt kivikaudelle ja tulevaisuuden juna vain ajanut minunkin ohitseni? Olenko tulossa vanha paasatessani "ennen kaikki oli hyvin. Juopuli ajoi kahdesti vuodessa Alakylä samoten ja harkkareita oli joka nurkka täysi"? Toki sinällään olen tekopyhä, koska en itsekään Noaa kärrylähtöön Juopuliin laittanut. Ongelma vain on se että Noa on nuorempana ollut "vähän hankala" ja minulle on sen kanssa jäänyt kammo. Jos en saa täysin tiettyä kuskia täysin varmaksi en lähde koko leikkiin mukaan ollenkaan. Silti kuitenkin ajatus vähän olisi, että lähtisin näihin Juopuliderbyihin ihan vain turistiksi ja miksi ei talkoilemaankin hieman.

Kuka tietää. ;)

Hyvää ravikesää kaikille ja onnea Juopulin koitoksiin, jos en pääse paikan päälle fiilistelemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti