keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Hirviä vaiko hevosia?

Viikonloppuna tuli aika ajankohtaseksi miettiä näitä maastoilu ja ajotreeni turvallisuusasioita uudestaan.

Kunnollisia heijastimia ei voi olla liikaa. Itse hankin Noalle Hööksiltä heijastinloimen ja ryntäisiin on vielä rintaremmi heijastin. Jalka heijastimia en kauheasti arvosta, kun jäävät kahlatessa pusikkoon. Mutta jalkaheijastimiksi tarkoitetut on älyttömän hyviä kärryihin. Siispä aina, kun liikutte pimeällä ja miksei valosallakin kunnolliset heijastimet niin hevoselle kuin ratsastajalle. Mitä enempi sitä parempi. Ne kaakit ei siellä auton valoissa loista kuin fosfori vaikka niille mitä syöttäisi.

Ratsastajan tärkein varuste ällin lisäksi on kypärä. Satulat, suitset, saappaat tms. on aivan sama kunhan on kunnollinen kypärä, joka on sopiva ja ehjä. Jos olet kypärällä tippunut kannattaa sen kuntoa tarkkailla se on halvin mahdollinen henkivakuutus. Ja ne Facebookkiin laitetut "otin kypärän pois vain näitä kuvia varten"-kuvat on naurettavia ja antaa erittäin huonoa esimerkkiä nuoremmille. Se sekunti, kun otatte kuvaa voi jossain joku paukahtaa, hevonen hyppää pystyyn ja lässähdät takamuksen kautta selälleen maahan ja pahimmassa tapauksessa päähalki.

Varmaan kaikilla on ollut ongelmia mopojen, autojen, traktoreiden yms. muiden liikenteessä pörräävien härpäkkeiden kanssa. Ensinnäkin, jos on mahdollisuus ja hevonen pelkää ihan tosissaan eikö kannattaisi nähdä vaivaa ja tallilla maasta käsin totuttaa asioihin? Lisäksi, kun moinen tulee aina vastaan on väistämisvelvollisuus kummallakin. Itse en ainakaan, jos laidemmas on mahdollista mennä, mene minkään pörrääjän ohi asenteella "kyllä se mua väistää ja pysähtyy mulla on hevonen". Niinhän sen kuuluukin tehdä, mutta miksi sinun ei tarvisisi? Aina jos hevonen on säikky ja on mahdollista väistäkää laijemmas. Kelkan jäljelle, pusikkoon, polulle, pihalle,m tien pätkälle jne. Ja jos se hevonen kakkii siihen pihalle, jos on ollut pakkotilanne siihen väistää siivotkaa ne jollain. Potkikaa vaikka ojaan, jos ei muuta.

Mopoilijoiden, kelkkailijoiden ym. pieni asia on pysähtyä ja sammuttaa pörisijä, kun tulee hevosia vastaan ja ohitus sujuu rauhallisesti ja turvallisesti. Heveonen kun on jopa vaarallisempikin eläin mitä hirvi. Muistakaa, että hevonen voi myös potkaista esim mopokuskia. Ja jos kelkkakuski hevosen säikäyttää on sen ratsastajan/ohjastajan henki kelkkakuskin käsissä. Oletko valmis ottamaan syytteen kuolemantuottamuksesta? Oletko valmis miettimään lopun elämäsi entä jos olisin? Olisiko pitänyt?

Henki ei ole halpa kampe. Sitä kun ei saa takaisin vaikka minkä tekisin. Tosi asia kun on se, että jos hevonen säikähtää siitä on leikki kaukana. tokihan joku voi sanoa, että hevoset tulisi liikuttaa aidatuilla alueilla, mutta jos näin on sitten myös kaikki mopot, kelkat, motocross pyörät ym. laittomiksi tai luvat liikkua vain aidatulla alueella. Hevoshommakin kun on harrastus siinä missä muutkin ja monelle todella tärkeä harrastus, henkireikä tai jopa elanto.

Hevonen ja ratsastaja eivät kuitenkaan jumalia ole. Muistakaa myös se. Siinä missä muiden täytyy varoa ja väistää hevosta täytyy myös ratsastajan olla varovainen. Varsinkin, jos hevonen saattaa potkia täytyy ratsastajan olla ohituksissa hereillä ja ohjat kädessä. Tai jos hevonen on mallia kuuha ja saattaa steppailla sivulle täytyy ratsastajan ottaa se huomioon esim lastenvaunuja tms ohittaessa. Ylipäätänsä pitäkää ne ohjat käsissä, kun ohitatte jotain mikä voi aiheuttaa vaaratilanteen. Mikään, painotan vielä mikään, hevonen ei ole niin turvallinen etteikö se voisi säikähtää jotain ihan tuttuakin.

Myös muille tiedoksi, että hevonen voi säikähtäessään kääntyä vaikka pelättävää asiaa kohti, koska säikähdyksen voikin aiheuttaa joku muu kuin ensin on ajateltu. Se vois myös käydä tarpeeksi pelätessään esim rälläävän mopopojan päälle tai potkaista.

Nyt voisin kertoa miksi moisia ajatuksia ja mistä tämä turvallisuuskouhotus sai alkunsa.

Viime sunnuntaina lähdimme ystäväni kanssa ajamaan. Aisoihin laitettiin Hulmu (jonka tulen vielä perinpohjin esittelemään onhan se yksi elämäni hevosista) 28-vuotias suomenruuna. Perään tiuhtiksi otettiin vielä Ene tallinpitäjän tyttöjen ravishettis. Komein poni koko Oulussa, jos minulta kysytään.

Ajateltiin käydä ihan käyntilenkki Hulmun verryttelyksi. 6 kilometriä vain, koska Hulmu ei kauhean nopea kävelijä ole. Päästiin toiseen päähän ja käännyttiin takaisin. Ilma oli hyvä ja fiilis samoin. Paitsi Enellä, jota kiukutti, kun Hulmu lähti kävelemään niin reippaasti, että pieni joutui ravailemaan perässä.

Sitten siinä maatilan takana huomattiin, että risteyksestä tulee vastaan aura-auto. Nousin kärryille seisomaan ja heilutin kättä, että aurakuski hoksaa meidät ja menee laitaan ja hieman hiljentää. Miksipä Hulmu moista säikähtäisi, mutta sitten huomasin,c että aurapa ei juuri hiljentänyt. Laitaan meni kyllä, mutta turhan reipasta tuli silti vastaan. Löin ohjat ystävälleni käteen, että hyppään taluttamaan, jotta varmasti päästään turvallisesti ohi ja kohdalla tein suoran reklamaation asiasta fiksusti kansainvälisellä käsimerkillä kertoakseni, että "Haista huilu voisitko hieman varoa!". Aurakuski päätti lyödä liinat kiinni siihen pisteeseen. Auton perä ja sirotin lähti tulemaan kohti. Ystäväni huusi "Ei saa***a se peruuttaa päälle!" Lähdin taluttaen ravuuttamaan Hulmua kauemmas, että päästään alta pois. Aurakuski huusi "Mitä vi***a sää näyttelet?!", johon minä fiksuna tyttönä vastasin "MITÄ VI***A SÄ PERUUTAT PÄÄLLE!" niin kovaa, että keuhkot soi.

Ravuutin vielä hetken, että päästään varmasti selville vesille sitten oli pakko kävellä ja rauhoittua hetki. Grillin mutkassa aloin miettiä, että mitä tehdään. Päätettiin jatkaa suoraan, kun samantein ystäväni sanoi "Nyt se aura tulee ja saa***a se tulee muuten ja LUJAA!" Lähdin taluttamalla juoksuttamaan Hulmua turvaan. Lasiliikkeen piha sinne siis! Saatiin koko reteli juuri ja juuri turvaan. kun aura meni ohi ja kovaa. Ymmärrän, että aura-auton tulee ajaa aika reipasta, että lumi lentää kauemmas eikä keräänny auraan, mutta silti. Säikähdettiin. Ja pahasti.

Lasiliikkeen pihalla siinä sitten törrötettiin ja mietittiin, että mitä tehdään. Eikun soitto hätäkeskukseen, että mitä tehdään. Hätäkeskuksesta ohjeet, että kotia kohti ei oikein muutakaan voi ja jos aura tulee vielä vastaan niin heti soitto hätäkeskukseen ja poliisi paikalle. Ystäväni heitti minulle Hulmun ohjat, että sidoin ne aisaan kiinni. Taluttamalla kotiin, jotta päästään turvallisesti, kun ei tiedä mitä siellä vielä tulee vastaan. Itkukaan ei ollut kaukana.

Eräällä pihalla oli sitten vanhempi mies, joka oli nähnyt tapauksen. Hän osasi kertoa, että risteyksiä siistivät traktorit ovat samaa firmaa ja heiltä kysyä mikä yritys tiet auraa. Sain pysäytettyä erään traktorin (tai mikä lie se pikku pörrääjä olikaan) ja kysyin kuskilta mikä on firma ja kerroin tapahtuneesta. Tuiran kiinteistöpalvelu. Kiitos ja matka jatkuu. Vielä yksi traktori ja sen jälkeen oltiin onneksi kuivilla.

Maanantaina soitin Tuiran kiinteistöpalveluun, jossa vastattiin erittäin fiksusti ja asia oli tiedossa jo ja läpi käyty. Sovittiin, että rikosilmoitus tulee asiasta kuitenkin ko. henkilölle, mutta muilta osin yrityksen suuntaan asia loppuun käsitelty, koska yrittäjä oli erittäin perillä miten hevosten kanssa toimitaan liikenteessä ja oli asiasta myös kertonut työntekijöilleen.

Tiistaina kävin poliisiasemalla. Menin rikosilmoitusta ensin tekemään jokseenkin vaikean oloisena ja mietin ottavatko tosissaan. Ottivat kyllä onneksi. Rikosilmoitus tehtiin ja vielä katsottiin läpi, jotta nähdään että koko asia tulee oikein ylös. Sain mukaani paperit asiasta.

Onneksi selvisimme sentään säikähdyksellä. Jos aisoissa olisi ollu Noa olisi rysähtänyt ja oletettavasti todella pahasti. Onneksi vuokraajat ovat fiksuja ja tietävät mitä tehdä maastoillessaan tuon heikkohermon kanssa. Tarinan ja tapahtumien vuoksi varmaan ymmärtänette miksi vauhkoan nyt turvallisuusasioista? Jokainen väistää jokaista, jokainen käyttää kypärää ja jokainen käyttää heijastimia. Myös ratsastuskoulun hevosilla. Jos ratsastuskoululla ei ole varaa ostaa heijastimia millä ne hevoset sitten elätetään? Ei ne heijastimet niin kalliita ole.

Aa. Meinasinkin unohtaa. Vielä lisäksi. Turvajalustimet ja ehjät hyvälaatuiset ja kuntoiset jalustinremmit. Ei varmaan tarvitse perustella miksi? Samloin myös hyväkuntoinen ja ehjä mahavyö ja ohjat, jotka kestävät varmasti käytössä napsumatta poikki, aukeamatta tai ilman että mitään muutakaan tapahtuu juuri H-hetkellä, jolloin sitä häviten odottaa. Myös kuolaimien kunto kannattaa tarkastaa aika-ajoin, jotta ei tapahdu mitään kamalia.

Hevonen on iso eläin ja saaliseläin. Säikähtänyttä shettistäkään ei pitele mikään niin miksi sitten hevosta pitelisi? Tehdään harrastusturvalliseksi itsellemme ja toisillekkin.

Kakasta valittajat! Kerätkää kompostiin tai kukkapenkkiin ne. Kyllä alkaa kompostissa tohina käymään ja pelargoniat kukoistamaan. On nimittäin tuhottoman toimiva lannoite tuo hevon kakka.

1 kommentti:

  1. Olen vain sanomattoman onnellinen etta seka sina, ystavasi ja hepat ovat kaikki kunnossa. Hirveata kaytosta enka uskalla edes ajatella miten huonosti tuossa tilanteessa olisi voinut kayda. Suojelus enkelit ovat lujasti mukana,mukavaa ja antoisaa talven jatkoa ja paljon mukavia heppa hetkia!

    Sari

    VastaaPoista