keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tossuja ja kotivaimoilua.


Tämä on enempikin, kun lupasin kaverille rustata tossuista ohjeet, mutta ajattelin ne kirjoittaa sitten tänne. Töiden takia parina viime kuukautena talleilut on jääneet vähälle ja samalla myös blogin kirjoittaminenkin. Toki se taisi jäähä vähälle jo aika hyvissä ajoin ennen kuin talleilu. Siispä vaihdetaan välillä vähän aihetta toisaalle. Minussakin kun piilee joitain pieniä kotivaimon ja sanoisinko kotihiiren oireitakin. Ensinnäkin täytynee näyttää kuinka "hyvä vaimo" joskus voin ollakaan.

Valmis suorastaan täydellisen hyvin onnistunut mustikkapiirakka nams nams!

Joskus joissain asioissa käy kuitenkin sitten näin.
Jälkimmäisestä kuvasta täytynee selitellä sen verran, että pyykkään Noan "rytkyjä" kotona. Kerään niitä aina koneellisen tai kaksi ja pyykkään ensin vaatteet pois ja sitten Noan systeemit. Noan kamojen pyykkäyksen jälkeen pesen aina koneen tyhjänä ja laitan monesti sekaan hilkun pesuainettakin että puhistuu varmasti kunnolla. Noh.. Empäs sitten muistanut, että uusi pyykinpesujauhe oli hieman tiiviimpää ja laitoin sitä saman verran kuin aikaisempaakin. Vastassa oli sitten tällainen näky kun koneen luukun aukasin ja totesin, että no sehän meni taas hienosti.

Mutta! Nyt itse asiaan eli tossuihin joita välillä tulee kudottua sarjatyönä. Nämä tossut tein kaverin muksulle ja samalla mallikappaleina että sain otettua kuvia tossujen valmistuksesta ohjeeseen. Näille voi olla joku oikea nimikin en tiedä, mutta eiköhän se pelkkä tossukin käy?
Ensin luodaan tietenkin silmukat. Tähän tossuun tein niitä 20kpl. Ylijäämä "häntää" pitää jättää reilusti. Sitä tarvitaan myöhemmin.
Sitten kudotaan normaalisti oikeaa ees takaisin niin kuin kaulahuivia tekisi. Tähän tossuun tuli 22 kerrosta. Unohdin ottaa kuvan aikonaan niin tässä näkyy se jo renkaaksi yhdistettynä.
Tarkempi kuva "rengastamisesta".
Kuten tuosta huomaa siirrän ekan puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa viimeiselle puikolle. Joka puikolla on siis samat viisi silmukkaa, mutta teen näin, koska minullatuosta liitoskohdasta tulee muuten semmoinen ruma ja löysä.
Vielä kuva samasta kohtaa.
Tossun kärkeä kudotaan kuin lapasta ja kavennetaan ja päätellään kuin lapanen. Tässä sileää on kudottu 12 kerrosta, jonka jälkeen aloitin kaventamisen.
Tässä näkyy mihin sitä häntää tarvitaan. Vasen siis päättelemättä ja "ompelematta" ja oikea on valmis.
Kärjestä lanka päätellään ihan normaalisti niin kuin esimerkiksi siinä lapasessa. Kantapäällä olevaa "häntää" käytetään puolestaan siihen että reunat (josta koko höskä on aloitettu) ommellaan yhteen ja näin saadaan aikaiseksi maailman helpon kantapää. Tässä kannattaa tossu kääntää nurin päin ja ommella oikeat puolet vastakkain yhteen niin saa paljon siistimmän lopputuloksen.
Tässä näet valmiin tossun mittasuhdetta minkä kokoinen tuolla 20 aloitussilmukalla tulee. Omaan tossuuni käytän 36 tai 40 silmukkaa alussa.
Vielä kuva valmiista tossusta, josta puuttuu enään vaan pikkuruinen jalka.

Loppuun vielä pieni varoituksen sana. Tehkää ensin mallitossu vähän isommassa koossa. Eka tossu minkä tein ei todellakaan näyttänyt tuolta vaan se oli mittasuhteiltaan aivan ihmeellinen, käsiala oli todella epätasaista ja sekavaa ja päättely ja ompelu aivan hirveää. Niin kuin aikaisemminkin sanoin. aina ei vaan kaikki mene ihan  putkeen.

Ainiin.. Pieni jälkilisäys vielä. Yhdellä lankakerällä oon tehnyt jo yhden n. 38 koon, yhdet n. 35 koon, nuo pikkuruiset ja ysien tossujen nokat eli varsinkin pikku tossuihin ei hirveästi mene lankaa. Jämä kerillä on hyvä tehdä varsinkin se ensimmäinen mallitossu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti