maanantai 4. helmikuuta 2019

Suurtapahtumista ajatuksia

En ole käynyt ikinä HIHS:ssa, enkä Tampereen Hevoset-messuillakaan eli sinällään olen aika jäävi sanomaan mitään, MUTTA tottakai sanon silti koska on vaan niin ihana kirjoittaa mielipiteitään julki. Kuninkuusraveissa sentää olen käynyt kolmestikin. Tällä kertaa tekstini koskee kuitenkin tapahtumien ravitoria/expoaluetta.

Silloin joskus kulta-aikaan (ainakin muistoissa kultaista) kuninkuusravien ravitorilla oli kaikkea ihan sika halvalla. HIHS:ssa ilmeisesti samoten. Isona tekijänä lienee alueiden paikkavuokrat. Olen paljon kuullut kritiikkiä siitä, että sekä kuninkuusraveissa että HIHS:ssa myyntipaikan hinta on aivan järkyttävän kallis. Sitten kun se paikka on liian kallis jää moni tulematta ja kuten esimerkiksi Rovaniemellä huomasi vaikka ravitorille varattu paikka on todella hyvässä kohin oli se silti kauniisti sanottuna aika köyhähkö. Samaa kuulin myös HIHS:sta että aika paljon myyntipaikkoja oli tyhjillään. Toimiva expo on ihan varmasti yksi vetonauloista ja taas yrittäjille sinne on kannattavaa tulla vain silloin, kun ihmiset shoppailee.

"Ravirintaremmejä vitosella! Korvahuppuja kahet kympillä! Fleeceloimi kympillä!"
"Eskan basic-huopa viistoista euroa! Mätsäävät fleecepintelit yhteishinta kaksviis! Pörröpäittet kympillä!"

Olen varusteurheilija ja himoshoppailija ja herranjumala kun pääsen johonkin tommoseen expoon missä on aivan soikeita tarjouksia niin yhdellä pienellä ruunapololla on kohta varustetta enempi kuin se jaksaa itse kantaakaan. Sitten vanhat kauhtanat myydään pois facekirppiksellä. Toki nyky-yhteiskunnassa karsastetaan ylikulutusta ja ylikulutetaan samaan aikaan niin ei mennä nyt siihen ettei taas lähde juttu rönsyilemään. Sen sijaan keskitytään alkuperäiseen.

Tiedän ja ymmärrän että isoissa tapahtumissa on aivan järkyttävät kulut ja jollakin sitä pitäisi kattaa mutta entäpä jos muutetaan vähän muutetaan konseptia? Entäpä jos myyntipaikka olisi esim tonnin per myyntipäivä (olen kuullut huhuja että HIHS:ssa oli jo seitsemää tonnia viikonloppu tai jopa ylikin) ja vaikkapa 2% myynneistä tilitettäisiin järjestäjälle? Näin niinkuin esimerkkinä. Koska jos on se sitten kunkkarit, HIHS, Powerpark HS tai joku muu niin jos tämä, tuo, se ja nämä, nuo ja ne ilmoittaa myyvänsä siellä ja tarjouslaareissa on aivan päättömästi kamaa kaupan niin pelkästään jo sekin tuo muutamia ihmisiä lisää "koska se EXPO!" Se tukee alan yrittäjiä ja järjestäviä seuroja sun muita ja lisäksi koko lajia. Uutiskevennykseen pätkä kun Tuija Tampereelta on räkäposkessa kolunnut HIHS:n expoa jo kaksi päivää ja hotellihuoneeseen ei mahdu enään juuri kuin paikalla oleva ilma ja kalusteet tai kun Veijo Vierumäeltä on shoppaillut enempi Lahden kuninkuusravien ravitorilta kuin itselleen viimeisen kymmenen vuoden aikana niin onhan sitä porukka aivan pinkeänä ja odottaa seuraavaa vuotta jo vielä enemmän.

Helppohan se on täältä huudella, mutta tapahtumajärjestäjät miettikää laajasti. Kumpi näyttää paremmalta somessa sun muualla. Umpi täysi expoalue sekä myyjistä että ihmisistä vaiko satakunta kommenttia kun "eipä ollut ravitorilla taaskaan mitään ostettavaa tai kylläpä HIHS:n expo oli köyhtyny." Ei ole helpot vuodet ei tapahtumille eikä myyjille mutta ei ahneudella tai hölmöydellä kiristetä niitä entisestään.

Huh tästä tulee pitkää settiä. Taidan tarvita toisen kupin teetä. Hetkonen....

Noniin.. jatketaas..

Seuraavaksi vuoroon sitten lippujenhinnat. Vuoden 2019 Helsinki Internatiolnal Horse Show:n All Event-lippu 295 euroa! Kaksisataayhdeksänkymmentäviisi EUROA! Toki onhan siinä koko tapahtuma keskiviikosta sunnuntaihin, mutta silti se on 59 euroa per päivä. Haluaisin HIHSiin todella todella todella paljon ja tottakai kun sinne kerrankin änkeän haluaisin myös nähdä koko shoun, mutta vajaa kolmesataa euroa on aivan törkeän kallis hinta. Olen niin järkyttynyt, etten edes tiedä miten päin olisi. Viime vuonna uutisoitiin ja kohuttiin paljon, kun oli niin paljon tyhjiä penkkejä katsomossa. Tuo hinta ei niitä penkkejä kyllä todellakaan täytä se on ihan varma. Ja ei en halua haukkua ketään enkä halua lytätä se on varmasti ihan käsittämättömän hieno tapahtuma sanokoot kuka mitä haluaa, MUTTA tuo hinta on vaan törkeä ja syö ihan varmasti tapahtumalta hirveän määrän katsojia. He taas ketkä raaskivat sen maksaa niin olen kateellinen. Todella kateellinen. Täältä kun läksii tuonne asti täytyy lisätä vielä matkakulut, parkkeeraukset/taksit/bussit tms ja majotukset ja kaikki syömiset sun muuta oheiskulua. Äkkiseltään se on tonni per lärvi ja siihen minun lompakkoni ei repeä.

Toki herää kysymys "mikset mene vaikka vaan pe-su" noh siksen, koska ensinnäkin haluan nähdä koko shoun ja lisäksi pe-su kokopäivä liput on yhteensä 360,50 euroa. La ja su lippu taas on 260 euroa. Eli se tonni menee kohta jo pelkästä haaveilusta. Siispä olenkin tehnyt periaatepäätöksen. Siinä vaiheessa, kun voitan jostain liput itselleni ja yhdelle kaverille niin siinä vaiheessa menen HIHSiin. Tai sitten vaihtoehtoisesti menen sinne talkoolaiseksi, mutta sekään ei kuitenkaan ole ihan sama asia jos kyseisessä tapahtumassa käy kerran elämässä. "Oletko sitten todella niin köyhä?" No olen! Minulla on 18-vuotias lämpönen ruunan rupsukka kilpahevosena. Toki vaikka olisin rikas niin en olisi raskinut luopua siitä vielä, mutta ehkä jos olisin rikas minulla olisi toinenkin hevonen, joka olisi lähtökohtaisesti vähän kenttähevoisempi ja valmiiksi osaavampi. Vaikka Noassa ei mitään vikaa ole sanoi kuka mitä halusi se on yllättävän kopakka kampe siihen mitä siltä on tähän asti vaadittu ja vielä hintsun enempäänkin. Jahans taas rönsyillään. Summasummaarum olisikos HIHSin järjestäjillä lähtenyt lippujen hintojen kanssa vähän mopo käsistä?

Kuninkuusravipassi on 79 euroa. Se on mielestäni aika kohtuullinen huomioonottaen että siihen sisältyy lauantain ja sunnuntain ravit eli se on 39,50 euroa per päivä, mutta toki esim 30 euroa per päivä olisi mukavampi, kun sekin eissu tulee kaikkineen maksamaan hunajata. Toki päivät ovat paljon lyhyempiä ja raviurheilu saa Totosta tuottoa ja kunkkari-campingista ja iltajuhlasta ja Hippokselta tukea ja sponsoreilta rahaa palkintoihin jne, MUTTA myös rahalliset kilpailupalkinnot on aikas paljon isompia eli sitä rahaa myös menee kuin hulluille hiutaleita. Kuninkuusravien kokonaisyleisömäärä huitoo siellä 50000-60000 ihmisen huiteilla, enkä tiedä minkä verran HIHS:ssa on ruukannut olla yleisöä koko kemut huomioonottaen. Sehän piti googlata ja vajaa 50000 oli viime vuonna ollut yleisöä. 295*50000=14750000 euroa lipputuloja. 79*60000=3950000 euroa plus aiemmin mainitut pakolliset ja puoli pakolliset. Molemmat saavat myös lisäksi Expo/Ravitori paikkamaksut. Tokihan tuolla kaavoilla lipputuloja ei voi mitenkään laskea se on ihan utopistista, mutta puhutaan kuitenkin suurista summista kun puhutaan lipputuotoista. Olisiko kuitenkin reilumpaa tulla lipunhinnoissa vähän vastaan?

Powerpark Horse Showssa ei taida olla lippumaksuja ollenkaan. En ainakaan äkkiseltään googlaamalla löytänyt. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Tampereen Hevoset-messujen koko tapahtuman lippu maksaa 20 euroa ja SRL:n jäsenelle puoleen hintaan. Härmän Nordic King-raveista en myöskään äkkiseltään löytänyt googlaamalla hintaa. PPHS ja Nordic King ovat todella hienoja tapahtumia molemmat vaikka eivät ole lainkaan samoilla viivoilla HIHS:n tai Kuninkuusravien kanssa (tähän väliin mainittakoot etten ole käynyt noissakaan, mutta seurannut kyllä aktiivisesti ja tälle kaudelle olisi tavoite päästä PPHS:n kisaamaankin pikkuluokkiin), mutta jättiläismäiset kulut on heilläkin. Jossakin vilahti, että viime vuonna PPHS:ssa olisi ollut yhteensä noin 3000 lähtijää eli aika jäätävä määrä nelijalkaisia yhdellä tontilla.

Ei kaiken tarvitse olla ilmaista eikä ole mitään järkeä tehdä tappiota, mutta olisiko aiheellista suurkilpailujen järjestäjillä hieman tuumata, että olisiko mahdollista vähintään yrittää muuttaa kulurakennetta niin että lippujen ja expon/ravitorin myyntipaikkojen hinnat olisi vähän kohtuullisempia? Ja jos kuninkuusraveissa kunkkari-camping maksaa vaikkapa 100e per viipymä niin olisiko kohtuullista järjestää kunnolliset sosiaalitilat yms palvelut sinne myös?

Kiitos olen taas päässyt pajattamaan enempi kuin ehkä tarviikaan. Älkää kukaan suuttuko tämä on vain minun mielipiteeni aiheisiin ja en pidä itseäni niin viisaana että pitäisin tätä äärettömänä totuutena sillä en ole perehtynyt kummankaan tapahtuman lukuihin niin tarkkaan että voisin huudella mitenkään muuten kuin asiakkaan näkökulmasta ja fiilispohjalta.

Toivottavasti teksti oli kuitenkin luettavaa ja kommentoikaa toki! Ja menkää niihin tapahtumiin katsomaan hienoja ratsukoita ja valjakoita niin ratsuihmiset raveihin kuin toisinpäinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti