maanantai 13. helmikuuta 2017

Hammashommia (osa 1)

Elikkäs Noa kävi kolmisen viikkoa sitten torstaina (26.1.2017) klinikalla, josta tuomiona oli mätinyt hammas, joka piti joko poistaa pikimmiten tai Noa lopettaa pikimmiten. Hampaan poistatin, joten sinällään tarinalla on "happy ending", mutta tssä eka osassa kerron nyt ensin taustoja mistä koko homma sai alkunsa. Pahoittelen, jos teksti on vähän sekava, mutta se taitanee olla minulle jo tavaramerkki varsinkin kun tässäkin lähdetään yli puolen vuoden takaa etenemään.

Aloitus on aina vaikein, mutta päätin aloittaa siitä, että Noan hampaat oli raspattu Equi-Hampaan toimesta viimeksi 4.6.2016 ja sitä ennen 17.9.2015 eli epäsäännöllistä hammashoitoa ei pääse syyttämään. Kummassakaan raspausraportissa ei ole mitään mainintaa että tuo kyseinen hammas nro 109 olisi mitenkään erikoinen millään tapaa. Täyttä varmuutta ei siis ole milloin hammas on päättänyt märäntyä, mutta on kuitenkin tieto, että tuolloin se ei vielä ole näyttänyt minkäänlaisia merkkejä.

Alunperin kesällä useammalla hevosella meidän tallilla oli jokin pieni nuhan/flunssan tapainen, jossa paksua räkää tuli paljon ja molemmista sieraimista ja yskivät ja hieman kuumeilivatkin, mutta ko pöpö meni yhtö nopeaa ohi kuin tulikin. Sen jälkeen kuitenkin Noalla jäi oikea sierain vuotamaan, jota epäilin, että on jäänyt nuhan jäliltä tukkoiseksi ja uittaessa räkää tulikin ulos reilusti jonka jälkeen hengitys oli selkeästi parempi. Välillä rään tulo kävi vähempänä ja jopa kokonaan poiskin ja liikutus oli suht normaalia, kun hengityksessäkään ei ollut mitään erikoista.

Ainoat oireen tapaiset mitä Noa esitti oli kaksi ja toinen niistä oli erikoinen oikean etujalan ontuminen/arkominen jolle en itse tutkiessa ja kyttäillessä eikä edes hierottaessa löytynyt syytä. En käytä hevosta kovin herkästä klinikalla vaan pyrin sen tutkailemaan aina itse läpi ensin ja rajaamaan mahdollisen vaivan/ongelman ihan kotosalla. Minut on aina opetettu siihen että hevosen omistajan tulee osata sen verran paljon ettei joka risauksesta lähdetä klinikalla käymään. En nyt tuomitse ketään joka käyttää, koska kukin tekee omansa kanssa niinkuin haluaa niin kauan kun se on eläintä kohtaan oikea ratkaisu. Esimerkiksi ylipaino EI OLE oikea ratkaisu, mutta paasataan siitä joskus toiste. Tämä mystinen epäsäännöllinen ja epämääräinen etujalan ontuminen/arkominen, kummaksi sitä nyt sanoisi, meni ohi yhtä nopeaa kun tulikin.

Toinen oirehtima oli se että Noa alkoi yhtäkkisesti kieltää esteillä. Varsinkin isompia hypätessä. Noa on aika taitava havaitsemaan kun ratsastaja jännittää ja tuijottaa ylimmäistä puomia ja ajelehtii kunnolla ratsastamatta ja Noa myös hyödyntää tilaisuuden aina. Nyt jälkeen päin mietittynä kun syytin itseäni kokoajan yhtäkkisestä kieltelystä tajusin vian olevankin tällä kertaa hevosessa. Noa nimittäin lähestyi estettä hyvällä imulla ja välillä liki ryöstäenkin, mutta viime tngassa kielsi aivan kuin olisi pelännyt kuollakseen koko hyppyä. Minun jännitys ja esteen tuijotteli vaan kärjistyi kieltojen myötä. Lisäksi Noa arkoi alastuloa ja vaihdeltiin suojia ja mietittiin pohjia ja vaikka mitä, että mistä se johtuu. Vielä kaiken kaupaksi Noan ristiselkä jumitteli hieman jonka vuoksi hierotutin sen ja päätettiin pitää pitempi hyppytauko. Nollata tilannetta molemmilta samalla ja olihan sitä melkoisen ahkeraan hypättykin. Ei mahdottomia mutta kerta välillä jopa kahdesti viikkoon. Paljon treenejä ja paljon kisoja.

Ontumisongelma ei uusinut. Kieltelyä on ollut näkyvissä ihan viime kisoissakin jotka oli 15.1. Tallinmäellä. Sielä toki vain verkassa muttei radalla. 70cm tuli ensimmäiselle pudotus ja siitä 4vp mikäli joku tuloksia tiirailee, mutta 80cm Noa kielteli verkassa reilustikin, mutta oli radalla järjettömän hyvä ja napattiin 2. sijakin. Räkä sen sijaan valui nokasta edelleen. Välillä enempi, välillä vähempi, välillä ohuempana ja välillä paksumpana ja nimenomaan vain oikeasta sieraimesta. Kyllähän se alkoi jo vaivata todenteolla, koska räkää oli valunut kohta jo puoli vuotta ja vain toisesta sieraimesta. Henki kulki, mutta silti treeneissä ja kisoissa ja rällälenkeilläkin Noasta puuttui se joku.. se viimeinen pykälä ja viimeinen vaihde. Verikokeet otettiin 12.10.2016 ja niissäkään ei näkynyt kerrassaan yhtään mitään normaalisti poikkeavaa. Se rään valuminen vaivasi kokoaika silti.

Tammikuussa kuulin että tuon ikäisellä hevosella tuo rään valuminen voisi johtua sieraimeen tulevasta kasvaimesta joka on aika yleinen. Lisäksi kuulostelin ja kysästelin vähän enemmänkin mistä mokoma voisi johtua ja toinen vaihtoehto oli hampaat. Noalla kun on se sarkoidi niin asia alkoi vaivata sen verta paljon, että päätin käyttää Noan klinikalla tutkimuksissa että mikä sen rään tulon aiheuttaa. Aika moni sanoi minulle "itse en käyttäisi kun se on noin vanha eikä kipeäkään ole" vaankun siitä puuttui se joku ja oli vaan mutu-tuntuma, ettei kaikki ole ihan okei. Klinikalla kuunneltiin sydän ja keuhkot ja tähystettiin keuhkot ja sieraimet ja otettiin verikokeet vaan mitään ei löytynyt. Sitten otettiin  röntgenet ja siellähän se syyllinen oli. Vihulainen hammas numero 109. Röntgenissä selkeästi näkyi muutosta ja linjaa ko hampaan yläpuolella ja koska se oli ylähammas niin se tulehdutti poskiontelon ja räkä olikin oire eikä syy. Kvasta päätellen se hammas oli hyvin todennäköisesti mätä, mutta kuinka mätä niin se täytyi vielä tarkistaa. Pikkuisen lisää rauhoittavaa ja eikun tutkimaan ja selvisi, että se hammas on ihan umpimätä.

Vaihtoehdot oli karut. Joko poisto pikimmiten tai lopetus pikimmiten. Hammas oli niin mätä ja niin matala ettei sitä olisi saanut pystyssä irti, joten poisto täytyi tehdä kaatamalla nukutuksessa ja leikkaus tulisi olemaan TODELLA kallis. Sain maanantaihin asti aikaa päättää kummin teen. Viikonloppu menikin itkiessä ja miettiessä, laskiessa ja puntaroidessa ja pohtiessa. Lopulta todettiin kotona yksissä tuumin, että kerran se on ollut nuin hyvä sen hampaan kanssa ja taloutemme ei siihen leikkaukseen kaadu niin poistetaan se hammas, koska se jäisi vaivaamaan lopuksi iäksi kuinka hyvä se olisi ollut ilman sitä hammasta.

Samalla tajusin, että se mystinen ontuminen ja oudot kieltelyt johtui siitä hampaasta. Hyppääppä itse ilmaan tai iske nyrkki pyötään kun on pelkästään hampaan juuri tulehtunut, ihme on jos ei itku pääse. Noa on kyllä käsittämättömän sitkeä sissi ja äärettömän nöyrä ja kiltti hevonen. Tässä oli nyt siis taustat hampaanpoistolle. Seuraavassa huikean mielenkiintoisessa osioissa käymme läpi leikkausretken ja kotitallilla parantelun. Kolmannessa olisi tarkoitus pureutua lisää kaikkeen siihen tietoon mitä olen tässä hammashommassa oppinut ja miten kyseistä voisi ennaltaehkäistä ja lopulta joku kaunis päivä toivottavasti muistan kertoa vielä että miten noa treenaa ja kisaa jatkossa ja tuliko se viimeinen vaihde takaisin ja kuinka hyvä se lopulta ilman sitä hammasta olikaan. Päästiinkö jopa tämän kesän kenttäkisoihin asti? Pysy skarppina, koska parhaat palat vielä tulossa. 



80cm ja hampi alkoi oireilla jo tuolloin. Silti se vaan hyppää kiltisti tuonkin ja isompaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti