tiistai 13. joulukuuta 2011

LV, FWB vai kenties vain HEVONEN?

Hyvät ihmiset. Pysähtykäämme hetkeksi miettimään.

Tajusin nimittäin tänään tallilla, että kerran lämppäreitä ei arvosteta, jos ne eivät juokse ja munki ruuna on "vaan lämppäri" niin mitäs ne FWB:t sitten on? Finnish warm blood. Semmoinenhan se Noakin on, jos ihan tarkkoja ollaan. Se on suomalainen ja täysin suomessa syntyny ja se on lämminverinen.

Vaikea ymmärtää? Katsotaas. En ole asiaan perehtynyt kummemmin, mutta tarkalleen ottaen veikkaisin, että yksikään ratsu-FWB ei ole täysin suomalaissukuinen, koska sittenhän sen täytyisi olla putte ja putet ei oo lämminverisiä, vaikka osa yksilöistä saattaa välillä aika kuumilla keitelläkin, eikä ole Noakaan täysin suomalaissukuinen.
 
Toki papereissa ei lue FWB, mutta siellä lukee seuraavaa
Laji: Lämminverinen ravihevonen
Rotu: Amerikkalainen (no periaatteesa, mutta ihan suomesa on syntynyt pikkukorjaus paikallaan?)
Sukupuoli: Ori (No pieleenhän se meni seki ellei ole kellejänsä takaisin kasvattanut sitten viime vilkaisun)

Onko siis sittenkään oikein tuomita pelkän rodun perusteella? Onko se tätiratsastajan PV sittenkään sen arvokkaampi? Tiedä häntä, mutta pääasia eikö ole, että hevonen on omistajalleen sopiva? Harrastivat ne sitten lajia kuin lajia.

Tiedän Noan olevan itselleni sopiva. Mistä? Olenko niin guru? En. Tiedän sen siitä, että kaikesta huolimatta en ole sitä tähän päivään mennessä kaikesta huolimatta lahdannut ja siitä, että haluan sen kanssa yrittää. Sitä kouluakin. Haluan oppia ratsastamaan niin, että voin jopa kisata sillä koulua hieman tai sitten pyytää jotakuta muuta kisaamaan. Tiedän Noan sopivuuden myös siitä, että voin tehdä sen kanssa mitä ikinä haluan.

Harmittaako arvostelu tai lyttääminen "koska se on lämminverinen"? Ei. En maksaisi euroakaan monestakaan hevosesta, josta omistajansa mahtailee maksaneensa tonnikaupalla. Jos se ei mene suohon sillä ei mitään tee voisin sanoa. En halua kouluhevosta, joka maastoon mennessä pelkää muurahaistakin. Enkä halua maksaa kolmea tonnia opettamattomasta "saman tasoisesta" PV:stä, jonka sukutaulussa lukee seuraavaa
Laji: Hevonen
Rotu: Tuntematon
Emä: Tuntematon
Isä: Tuntematon

Miksikö en? Olenko niin pilkulleen suvun päälle? En. Mutten arvosta esimerkiksi jalostuksen suvutonta hevosta ellei sillä oikeasti ole sitten näyttöä. En arvosta myöskään näitä "mä astutan mun kilipää tammani (hyppää 100 irtona 40 ratana, ja koulutustaso helppo c) tolla kilipää orilla, koska se on nii komee ja näistä tulee varmasti luonteikas ja näyttävä varsa. Tulee ihan varmasti juu, mutta kukas sen pissipään sitten opettaa? Entä sekö on sitten järki jalostusta, kun tulee taas lisää hevosia X. Ai senkö hinta jo haaveena on 6000€?

Halveeraanko risteytyksiä, viron tuonteja, sekametelisopukoita? En. Ne eivät vain ole minulle sopiva, enkä sellaista halua. Enkä ala maksamaan Tonnia enempää pelkästään sen vuoksi minkä rotuinen se on. Haluan aivolla käyvän hevosen, josta pidän en super tykki ratsua vain hienostelun vuoksi.

Miksi lämppäri ei voisi oppia kolmitahtista laukkaa? Mikä sen määrittelee? Jalostus? En usko, vaikka tokihan se siihen vaikuttaa. Ihmisten ennakkoluulot? Kyllä. Onhan suomenhevosetkin nykyään suosittuja kouluratsuja ja esteratsujakin. Ei nekään yksikään ole ratsusukuinen eikä ratsurotuinen. Ne on suomenhevosia. Tai tupsujalat. Sama homma. Ovat vain vielä komeampia kaupan päälle.

Miksi siis ajatella rodun perusteella? Pitää pyrkiä ajattelemaan hevosen perusteella.Kyllähän moni viron tuontikin näyttää aika paljon lämppäriltä. Ja usein ovat juurikin risteytys isä ja emä tuntematon. Entä jos ovatkin vain paperittomia lämppäreitä? Kuka sen tietää?

Loppujen lopuksi käänsi miten halusi ja ajatteli miten halusi, eikö ne kaikki loppujen lopuksi ole ihan "vain"

HEVOSIA?

2 kommenttia:

  1. :) Noa oli muuten eilen SUPER :) -marjo

    VastaaPoista
  2. Ite oon ainaki käsittäny niin, että kaikki ne Eesti Sporthobuset on nimenomaan jalostettu lämppäreistä ja jostain, joka sisältää mahollisesti yhtä tai useampaa muuta rotua sisältävistä hevosista. Hauskinta mun mielestä on, että ko lämppärit on ns. jalostettu juoksemaan, nii miten ihmeessä monet hyvätkin esteratsastajat ihmettelee lämppäreiden hyppykykyä tai lähinnä sitä ponnistusvoimaa? -Suvi

    VastaaPoista